Kantarellsoppa & rågsurdegsknäcke med jordnötssmör

19 december 2011

Växtbaserad mat får sitt genombrott 2012


Döm om min glädje när jag läste DNs trendspaningar för 2012 i gårdagens Söndagsbilaga!
DN förutspår att vi kommer att vakna upp ur "köttkoman", lära oss mer om näringslära och "hälsosmart blir definitivt det nya gatusmart"! Wow!!!

Och inte nog med det! Mathias Dahlgren, prisbelönt kock som driver restaurang i eget namn på Grand Hôtel, kommer i januari att lansera en "växtbaserad" meny! Underbart!

Jag tror att Mathias har hämtat sin inspiration från det stora landet i väst... Dels att ordet som används är just "växtbaserad". Det är en direktöversättning från den här bloggens amerikanska hälsogurus som rekommenderar en "low fat, wholefoods, plant based diet"!

Dessutom; i USA är ju vegan-trenden på stark frammarsch och där undviker krögare att använda just ordet "vegan". Det har fortfarande negativa konnotationer och man vill inte gärna beskriva sin verksamhet utifrån vad man inte serverar. 

Kocken Christopher Slawson, som står i begrepp att öppna en lyx-resto i South Beach, beskriver saken såhär: "When you're trying to influence people to consider a different lifestyle you have to really put elegance on it and approach it a different way". Och Harry Balzer, en cheif industry analyst på ett konsumentmarknadsundersökningsföretag, slår nog huvudet på spiken när han konstaterar: "It doesn't matter if the "meatloaf" or cake is vegan so long as it tastes amazing!" 

Är det något jag tror att Mathias kommer att lyckas med så är det just att servera växtbaserad mat som smakar fantastiskt! Elegansen får vi på köpet!

Så vi ses i januari, Mathias!

2 kommentarer:

  1. http://f12.se/mat-dryck/vegetarisk-meny

    SvaraRadera
  2. Jag tycker inte den växtbaserade maten har slagit igenom och tror nog inte den kommer göra det i år...vad anser du?

    SvaraRadera